Historie

Van veevoederfabriek naar industriële evenementenlocatie

Hoe het begon

We nemen we je graag mee terug naar het jaar 1915. Dit is het jaar dat de eerste graansilo verrees en de Coöperatieve Handels Vereniging (CHV) zich vestigde in Veghel vanwege de goede verbindingen over het spoor en water. In de jaren erna ontstond een unieke verzameling aan gebouwen met een grote diversiteit aan bouwstijlen. Samen vormden ze decennialang de grootste mengvoederfabriek van Europa. Tot het moment dat de functies van de fabriek naar andere locaties werden overgebracht en het langzaam, maar zeker stil werd op het terrein.

Start van de Noordkade in Veghel

In 2008 ontfermde een plaatselijke bouwer en ontwikkelaar zich over het complex. Zijn plan was om het historische complex een tweede leven te gunnen. Hiermee werd een start gemaakt met de herbestemming van de gebouwen op het terrein dat als Noordkade Veghel werd gedoopt. De industriële functie verdween volledig en maakte plaats voor een bruisend centrum in het hart van de Meierij. Waar vandaag de dag kunst & cultuur, food en leisure op levendige wijze met elkaar zijn verstrengeld.

Met respect voor industrieel erfgoed

Veel originele oude elementen, zoals de ongepolijste muren, dakconstructies en machines zijn intact gebleven tijdens de renovatie. De locaties voldoen aan de eisen van nu, maar nemen je mee naar de tijd van toen. De ontwikkelingen op de Noordkade zijn nog altijd gaande.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Noordkade? Lees dan verder op noordkade-veghel.nl